Rekonstrukce koupelny: vybavte koupelnu v souladu s nejnovějšími trendy

Průměrná koupelna vydrží 20 až 30 let. Je možné, že se nyní chystáte na rekonstrukci koupelny, která byla vytvořena někdy v 90. letech. Od té doby prošlo koupelnové vybavení vývojem. Není nutné novou koupelnu zařídit jedna ku jedné, jen s tím, že zašedlou vanu, baterie zanesených vodním kamenem a staré popraskané obklady nahradíte novým, podobným vybavením. Máte jedinečnou šanci vystavit úplně novou koupelnu, novou zónu relaxace pro sebe a svoji rodinu. Zjistěte, jaké technologie jsou dnes v oblibě. Nejde jen o dobrý pocit, že do vaší domácnosti pronikají moderní trendy. Některé inovace výrazně zvyšují uživatelský komfort a mohou také přinést úsporu vody či energií. Přinášíme přehled těch nejzajímavějších technologií.

Bidet začíná být normou

Možná vás to překvapí, ale bidet, se kterým se mnozí z nás setkali poprvé při dovolené v některé středomořské zemi, se stává běžným vybavením i v Česku. Češi jsou spíše konzervativní a naučit se používat bidet znamená zásadní změnu každodenních hygienických návyků. Ale začíná fungovat osvěta: stále více slýcháme, že bidet eliminuje riziko výskytu hemeroidů či jiných zdravotních problémů. Zvláště k nezaplacení je pro ženy v období menstruace či po porodu. Bidet jemně a precizně očistí vaše intimní partie po vykonání malé i velké potřeby.

K dostání je v dnešní době velké množství typů – od základních bidetových spršek přes klasické závěsné či volně stojící, až po elektronické bidety. A pozor, není to drahá záležitost. Dnes už kvalitní bidet pořídíte do 5 tisíc korun.

Topení? Jedině na stěně

Klasické článkové radiátory jsou na ústupu, dnes je nahrazují nástěnné topné konvektory. Topení se tak stává prvkem, který už není nutné skrývat do pozadí. Koupelnové žebříky se dnes vyrábějí v mnoha atraktivních designových provedeních, takže není problém vybrat tu variantu, která ladí s ostatním vybavením koupelny, a to jak barvou, tak i tvarem. Vyhřejí místnost efektivněji a mají i další využití – můžete na ně zavěsit vlhké ručníky či oblečení.

Zdroj: Shutterstock.com

Sprchové hlavice dnes dokážou více než dříve

Až budete hledat sprchové hlavice, zvažte výběr některého multifunkčního modelu. Na možnost přepínat mezi sprchovými proudy si rychle zvyknete. A pak nebudete chtít měnit. Poznáte totiž, že jiné sprchování potřebujete ráno, když máte jen deset minut před odchodem do práce, a jiné zase večer po náročném dni. Jeden typ proudu je jemný, osvěžující, jiný zase silný, který uvolní všechna napjatá místa na vašem těle. Sprchové hlavice jsou dnes designované tak, aby byla údržba jednodušší. Stačí jednou za čas přetřít prsty silikonové nopy a máte jistotu, že se na povrchu vodní kámen neusadí.

Koupelnové baterie šetří nejen vodu

Vanové baterie pochopitelně tolik ne, ale ty sprchové a umyvadlové přináší nezanedbatelnou úsporu vody. Průtok vody se v případě umyvadlových baterií pohybuje kolem 5 l/min, sprchovými bateriemi proteče za stejnou dobu 8, někdy dokonce jen 7 litrů vody. Je to výrazně méně, než kolik bylo normou před dvaceti, třiceti lety. Ekologický chod je možný díky technologii perlátorů. Perlátory provzdušní vodu, takže baterií reálně protéká méně vody, aniž by to mělo vliv na uživatelově pocitu osvěžení.

Koupelnové baterie navíc dnes dokážou rychleji nastavit teplotu vody a jsou vybaveny bezpečnostní pojistkou, což je zvláště důležité u domácností s malými dětmi. Hitem současnosti jsou bezdotykové elektronické baterie, kdy funkci řídí senzor s infračerveným světlem. Na výběr jsou ale také termostatické baterie. S nimi okamžitě dostáváte vodu o požadované teplotě, což šetří čas i vodu.

Ventilátory už nejsou slyšet

Koupelnový ventilátor jsme dříve zapínali až po opuštění koupelny. Jejich hluk býval nesnesitelný. To se už také změnilo. Dnes jsou na výběr axiální a radiální ventilátory. Do běžné koupelny stačí ventilátor axiální, který přepravuje vzduch v kratším potrubí za minimálních tlakových ztrát. A za menšího hluku. Pozitivem je také příjemný design. Podobně jako koupelnové topení se i ventilátor stává vizuálně příjemným prvkem, který se dobře integruje do jakéhokoli interiéru.

Budiž světlo

Nakonec se zastavíme u světel. Koupelny obvykle nedostávají hodně přirozeného světla, proto je řešení světel opravdu důležité. Dnes se prodávají sprchové sety nebo sprchové panely se zabudovanými světly, svítit může i vaše zrcadlo nebo umyvadlo. Co se týče klasických světel, vybírejte uvážlivě barvu světla. Vyhovují vám teplé, neutrální nebo studené tóny? Studené probouzí život a inspiraci, teplé naopak navozuje pocit relaxace a odpočinku.

Comments are closed.