Roční dálniční známka Rakousko: Vyplatí se Vám na dovolenou v roce 2024?

Rakousko je oblíbenou destinací nejen pro letní, ale i zimní dovolené. Abychom se mohli pohodlně a bez starostí pohybovat po rakouských dálnicích, je potřeba zakoupit dálniční známku. Při plánování dovolené na rok 2024 stojí za to zvážit, zda se Vám nevyplatí investovat do roční dálniční známky. Tento článek se zaměří na to, jaké výhody tato známka přináší, zda je vhodná právě pro Vaše potřeby a jaké jsou aktuální ceny. Také se podíváme na konkrétní úseky dálnic, kde budete známku potřebovat, a na tipy pro letní a zimní dovolenou v těchto oblastech.

Výhody roční dálniční známky

Roční dálniční známka pro Rakousko přináší několik významných výhod. První a nejdůležitější je její platnost. Na rozdíl od některých jiných zemí, kde roční dálniční známka platí vždy od ledna do prosince, roční dálniční známka Rakousko platí rok od data zakoupení. To znamená, že pokud si známku zakoupíte například 1. července 2024, bude platit až do 30. června 2025. Tato flexibilita je velmi výhodná, pokud plánujete jak letní, tak zimní dovolenou v Rakousku.

Další výhodou je ekonomická stránka věci. Pokud plánujete více než jednu návštěvu Rakouska během roku, roční známka se může ukázat jako výhodnější volba oproti krátkodobým známkám (10denní nebo dvouměsíční). Cena roční známky je fixní a nezávisí na tom, kolikrát během roku použijete rakouské dálnice.

Kde budete dálniční známku potřebovat

Roční dálniční známku budete potřebovat na všech hlavních rakouských dálnicích. Mezi nejfrekventovanější úseky, kde je známka nutná, patří:

  • Dálnice A 9 Pyhrn: Mezi sjezdem Spital/Pyhrn a Ardning (tunel Bosruck) a mezi sjezdem St. Michael a Übelbach (tunel Gleinalm).
  • Dálnice A 10 Tauern: Mezi sjezdem Flachau a Rennweg (tunely Tauern a Katschberg).
  • Dálnice A 11 Karavanky: Mezi sjezdem St. Jakob im Rosental a státní hranicí v tunelu Karavanky.
  • Dálnice A 13 Brenner: Celá dálnice A 13 je zpoplatněna mýtem.
  • Silnice S 16 Arlberská: Mezi sjezdem St. Anton am Arlberg a Langen am Arlberg.

Ceny dálničních známek

Abychom Vám usnadnili rozhodování, přinášíme přehled aktuálních cen dálničních známek pro rok 2024:

Pro automobily:

  • 1Denní známka: EUR 15.60
  • 10Denní známka: EUR 18.50
  • 2Měsíční známka: EUR 39.90
  • Roční známka: EUR 111.40

Pro motocykly:

  • 1Denní známka: EUR 8.40
  • 10Denní známka: EUR 9.60
  • 2Měsíční známka: EUR 19.00
  • Roční známka: EUR 51.50

Tipy na letní a zimní dovolenou v oblastech s mýtnými dálnicemi

Dálnice A 9 Pyhrn

Letní dovolená: Navštivte nádherný národní park Gesäuse, ideální pro pěší turistiku a horolezectví. Jezero Grundlsee v oblasti Salzkammergut je skvělým místem pro odpočinek u vody.

Zimní dovolená: Lyžařské středisko Hinterstoder nabízí skvělé podmínky pro lyžování a snowboarding. Pro milovníky běžeckého lyžování jsou zde dobře upravené tratě.

Dálnice A 10 Tauern

Letní dovolená: Prozkoumejte krásy národního parku Hohe Tauern, kde můžete navštívit slavné Krimmelské vodopády nebo se vydat na túru po Grossglocknerské vysokohorské silnici.

Zimní dovolená: Lyžařská střediska jako Obertauern nebo Zauchensee nabízejí vynikající podmínky pro zimní sporty. Tauernské tunely umožňují rychlý přístup k těmto oblastem.

Dálnice A 11 Karavanky

Letní dovolená: Jezero Wörthersee je ideálním místem pro letní rekreaci, vodní sporty a odpočinek. Blízké město Villach nabízí kulturní památky a tradiční rakouskou pohostinnost.

Zimní dovolená: Lyžařské středisko Gerlitzen je oblíbené pro rodiny s dětmi a nabízí širokou škálu zimních aktivit. Tunel Karavanky poskytuje rychlé spojení se Slovinskem.

Dálnice A 13 Brenner

Letní dovolená: Vydejte se na průzkum alpských vesnic v oblasti Brennerského průsmyku, nebo navštivte Innsbruck s jeho historickými památkami a moderními atrakcemi.

Zimní dovolená: Lyžařská střediska jako Stubai nebo Kühtai jsou snadno dostupná z dálnice A 13 a nabízejí vynikající podmínky pro zimní sporty.

Silnice S 16 Arlberská

Letní dovolená: Pro milovníky horské turistiky a cyklistiky je oblast Arlbergu ideální. St. Anton am Arlberg je výchozím bodem pro mnoho turistických tras.

Zimní dovolená: St. Anton am Arlberg je jedním z nejprestižnějších lyžařských středisek v Rakousku, známý svými náročnými sjezdovkami a bohatým nočním životem.

Je roční dálniční známka pro Vás?

Zda se Vám roční dálniční známka vyplatí, závisí na Vašich plánech. Pokud plánujete pouze jednu nebo dvě krátké cesty do Rakouska, může být výhodnější zakoupit krátkodobou známku. Pokud ale máte v plánu více návštěv, ať už během léta nebo zimy, roční známka bude pravděpodobně ekonomičtější volbou.

Roční dálniční známka pro Rakousko nabízí flexibilitu a pohodlí, které ocení každý cestovatel. Díky platnosti od data k datu můžete plánovat své cesty bez ohledu na kalendářní rok a využít všech výhod, které rakouské dálnice nabízejí. Pokud tedy plánujete dovolenou v Rakousku na rok 2024, rakouská dálniční známka online je rozhodně možnost, kterou stojí za to zvážit.

Comments are closed.