Ušetřete na dálničních poplatcích při cestě do Chorvatska

Cesta do Chorvatska je pro mnoho Čechů tradičním letním rituálem. Chorvatské pobřeží nabízí krásné pláže, čisté moře a pohostinnou atmosféru, což z něj činí jedno z nejoblíbenějších letních destinací. Nicméně, cesta autem do Chorvatska může být finančně náročná, zejména pokud vezmete v úvahu dálniční poplatky. V tomto článku vám nabídneme několik tipů, jak na dálničních poplatcích ušetřit a přitom si užít pohodlnou a bezpečnou cestu.

1. Plánování trasy

Jedním z nejdůležitějších kroků, jak ušetřit na dálničních poplatcích, je pečlivé naplánování trasy. Existuje několik alternativních cest, které mohou být levnější než hlavní dálnice. Například se můžete vyhnout některým úsekům dálnice a jet po vedlejších silnicích, které jsou často bez poplatků. Přestože může být cesta po vedlejších silnicích delší, můžete tak výrazně ušetřit.

2. Dálniční známka nebo mýtný systém?

V některých zemích, kterými budete projíždět, jako je Rakousko nebo Slovinsko, je nutné zakoupit dálniční známku. Předem si zjistěte, kde je možné tyto známky zakoupit a jaké jsou jejich ceny. Často je výhodnější si dálniční známku pořídit předem online, než ji kupovat na hraničních přechodech nebo čerpacích stanicích, kde mohou být dražší. Jednodenní rakouská dálniční známka je skvělou volbou pro ty, kteří plánují krátký průjezd Rakouskem.

A jak je to s dálniční známkou v Chorvatsku?  Možná jste se snažili najít informace o cenách dálničních známek v Chorvatsku na rok 2024, ale pravděpodobně neúspěšně. Chorvatské dálnice jsou zpoplatněny pomocí mýtného systému, který je podobný systémům v Itálii nebo Polsku. Mýto je vybíráno od osobních vozidel, motocyklů a vozidel nad 3,5 tuny. Mýtné v Chorvatsku lze platit několika způsoby: hotovostí (nově v eurech od roku 2023, kdy Chorvatsko vstoupilo do eurozóny), kartou nebo pomocí palubní jednotky ETC. Palubní jednotku lze předplatit platební kartou a můžete k ní využít aplikaci, která usnadňuje průjezd mýtnou bránou a nabízí mimo sezónu slevy až 33 %.

Mýto v Chorvatsku využívá dva systémy – uzavřený a otevřený.

  • Otevřený systém: Obvykle se používá na kratších úsecích, mostech nebo v tunelech, kde platíte mýtné při vjezdu a výjezdu podle kategorie vozidla.
  • Uzavřený systém: Při vjezdu na dálnici obdržíte lístek a podle počtu ujetých kilometrů zaplatíte mýtné při výjezdu.
  1. Sdílení nákladů

Pokud cestujete s rodinou nebo přáteli, zvažte možnost sdílení nákladů na cestu. Rozdělením nákladů na palivo a dálniční poplatky mezi více osob můžete značně ušetřit. Kromě toho může být cestování ve skupině zábavnější a méně únavné.

  1. Optimalizace spotřeby paliva

Efektivní řízení a údržba vozidla mohou také přispět k úsporám. Pravidelně kontrolujte tlak v pneumatikách, dodržujte předepsané rychlostní limity a snažte se řídit plynule, abyste minimalizovali spotřebu paliva. Ušetřené peníze na palivu pak mohou kompenzovat část nákladů na dálniční poplatky.

  1. Informace o aktuálních cenách a slevách

Před cestou si ověřte aktuální ceny dálničních poplatků a vyhledejte případné slevy či akční nabídky. Zajistěte si dálniční známku online, ušetří vám to nejen čas, ale i další starosti. Některé země nabízejí slevy pro určité skupiny řidičů nebo při použití elektronických mýtných systémů. Pro české řidiče jsou užitečné následující zdroje: dalnicni znamka cz a edalnice. Elektronická dálniční známka 2024 nabízí pohodlný a jednoduchý způsob, jak cestovat po českých dálnicích. Díky ní si také snadno ověříte její platnost online, abyste se vyhnuli případným pokutám.

Závěr

Ušetřit na dálničních poplatcích při cestě do Chorvatska může být jednodušší, než si myslíte. S pečlivým plánováním trasy, využitím vhodných dálničních známek nebo mýtných systémů a optimalizací spotřeby paliva můžete výrazně snížit náklady na cestu. Nezapomeňte také sledovat aktuální ceny a dostupné slevy, což vám může ušetřit další peníze. Sdílení nákladů s rodinou nebo přáteli je dalším skvělým způsobem, jak snížit výdaje. S těmito tipy si můžete užít pohodlnou, bezpečnou a ekonomicky výhodnou cestu k nádherným chorvatským plážím a naplno si vychutnat dovolenou.

Comments are closed.